Божков губи битката с Борисов. Прекратиха делото за изнудване на Васил Божков

...
Божков губи битката с Борисов. Прекратиха делото за изнудване на Васил Божков
Коментари Харесай

Божков губи битката с Борисов

Божков губи борбата с Борисов. Прекратиха делото за изнудване на Васил Божков против Бойко Борисов и Владислав Горанов,  оповестиха от прокуратурата.

Софийска градска прокуратура приключи делото против водача на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара на партията Севделина Арнаудова. Защото не са събрани задоволително доказателства. Досъдебното произвеждане бе за изнудване на предприемача Васил Божков. Той твърди, че е плащал огромни суми на Борисов и Горанов. За да продължава да развива лотарийната си компания.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани и прекараха 24 часа в ареста през март предходната година.

От прокуратурата са разпитвали и депутати от отрасловата хазартна комисия в Народното събрание. Но и там не са открити данни упрекнатият в 19 закононарушения Божков да е бил изнудван.

По делото са осъществени всички вероятни и нужни дейности по следствието. Но не са събрани доказателства. Които по безапелационен и безспорен метод да сочат, че в съучастничество като причинители, както и поотделно Борисов, Горанов и Арнаудова са упражнили насила по отношение на Божков. С цел той да им дава парични средства или други облаги. Или да трансферира акции от хазартните сдружения, в които има присъединяване, показват от държавното обвиняване.

Според показанията на Васил Божков, за интервала от началото от 2015 година до края на 2019 година се е срещал с Владислав Горанов в кабинета му до момента в който е бил министър на финансите.

На тези срещи Божков твърди, че е предавал на Горанов разнообразни парични суми, изтеглени от банкови сметки. Божков твърди, че парите са вземани персонално от него от офиса. И излъчени персонално от него на Горанов. Като други лица на срещите им не са участвали. Божков твърди още, че за интервала 2017 година до края на 2019 година е предал на Горанов към 60 000 000 лв..

От всички събрани доказателства, които включват свидетелски показания на лица, имащи директна връзка с Божков, Борисов и Горанов, не се открива по отношение на Божков да са били отправени заканите, които същият твърди в показанията си. Това показват още от прокуратурата.

Оттам прецизират, че заради високия публичен и медиен интерес и след позволение на наблюдаващия прокурор Софийска градска прокуратура (СГП) дава информация за досъдебно произвеждане, формирано на 17 март 2022 година.

Разследването

Разследването е за това, че в интервала от 2014 година до декември 2019 година в София за да принуди другиго да се разпореди с движимост или със свое право или да поеме имуществено обвързване го заплашил с принуждение, оповестяване на позорящи условия, увреждане на имуществото или с друго незаконно деяние с тежки последствия за него или за негови близки, като действието е осъществено от или с присъединяване на длъжностно лице и са породени обилни имуществени вреди – закононарушение изнудване.

“След обширен разбор на материалите и събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил извод, че са налице учредения за преустановяване на наказателното произвеждане. По делото са осъществени всички възможни и нужни дейности по следствието. Но не са събрани доказателства, които по безапелационен и безспорен метод да сочат, че в съучастничество като причинители, както и поотделно Б. Борисов, В. Горанов и С. Арнаудова са упражнили насила по отношение на В. Божков за той да им дава парични средства или други облаги и да трансферира акции от сдружения, в които има присъединяване ”, написа в известието на прокуратурата.

Още вести четете в секция България.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР